Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

Soluții privind cultivarea căpșunilor în tuneluri mici

Cultivarea căpșunilor implică mai multe perioade de plantare :

Temperatura recomandată:  ziua 17~20℃ , noaptea 10℃ . Plantele nu suportă temperaturi ridicate de peste 30℃, de aceea, fermierii aplică cât mai des aerisirea solarul pentru a scade din temperaturile ce depășesc 25 ℃. În același timp, căpșunile sunt foarte sensibile la temperaturile joase, ceea ce ar rezulta cu nimicirea plantei. Stalionii şi frunzele pot fi afectați dacă temperatura coboară sub -3℃, însă pentru muguri temperatura este mai importantă decât lumina. Dirijarea stolonilor se face pe direcţia rândului pentru formarea unei benzi roditoare de 30-40 cm înălţime, lățime recomandată 40-50 cm.

Planta preferă un teren ușor acid, bogat în fosfor și potasiu. Pentru a completa necesarul de fosfor și potasiu se pot adăuga nutrienți artificiali.

Răsadurile de căpșuni au nevoie de o perioadă continuă de lumină (până la 14 ore pe zi). Ce facem toamna și iarna când zilele sunt foarte scurte? Va trebui să utilizați lumina artificială.

Plantarea seminţelor
- Înălţimea brazdei: 30-60 cm
- Adîncimea brazdei:90-120 cm
- Distanţa între plante:15-25 cm  

 În cazul adâncirii brazdei:
Căpșunile au proprietatea de a dezvolta radacini adînci de aceea nu se necesită adăugarea unor îngrășăminte
- Rezistă la umezeală şi uscăciune
- Acest lucru garantează o productivitate ridicată

Informații utile privind irigarea căpșunilor
În faza dezvoltării rădăcinilor, se recomandă irigarea frecventă. Se udă dimineaţa devreme cu o cantitate de 10-15 mm pe zi folosind aspersoare sau bandă de picurare pentru a preîntâmpina creşterea temperaturii aerului. Capşunile adoră apa, se dezvoltă în soluri umede, de aceea, sunt recomandate irigări regulate. De asemenea, plantele preferă un sol aerisit, folosiți metode de aerisire, fie datorită ventilatoarelor sau a trapelor din plastic.

Aerisirea
Primăvara devreme când temperaturile abia cresc, aerisirea laterală nu este utilizată, iar culturile din interiorul solarului au nevoie de o aerisire pentru durată scurtă de timp. Aerisirea, în acest caz, trebuie să fie mai departe de plante pentru a nu afecta culturile. Cea mai bună soluție pentru această perioadă este trapa din plastic care poate fi deschisă (o puteți monta pentru un anumit nivel) atunci când e nevoie. Trapa permite evacuarea unei cantități mici de aer cald din solar ceea ce nu permite afectarea culturilor.

 Alte informații
-    În timpul plantării pot apărea boli ca antracnose sau ofilire, molii.
-    În timpul cultivării, pot apărea căpuşi sau mucegai pe frunze

Noi soiri de căpșuni
Pineberry - considerata un hibrid de căpșuni din Chile. Datorită unor fermeri olandezi acest soi de căpșuni nu a dispărut. Căpșuna albă are un gust de ananas, fapt pentru care, în Germania este numită Ananaserdbeeren. În supermarket-urile din Marea Britanie 125 gr cu Pineberry costă aproximativ 3 lire sterline.

Tunelurile mici: sunt făcute din arce, cu o înălţime variabilă, şi pot fi fixate direct în pământ sau în suporţi speciali, care au fost fixaţi, în prealabil, în locul de poziţionare a tunelului. Înălţimea variază între 0,8 şi 1,1 m, dar trebuie asigurată o înălţime de cel puţin 0,7-0,8 m de la suprafaţa stratului de plantare, pentru a avea o aerisire corespunzătoare şi o circulaţie bună a aerului, care asigură polenizarea. De asemenea, în contact cu folia de plastic, plantele pot să sufere arsuri importante în zilele călduroase.

Fiecare tunel acoperă un singur strat, pe care se plantează două rânduri de căpşuni. În funcţie de distanţa de plantare între rânduri, arcele pot avea o deschidere de 0,9- l,1 m. Spaţiile între două tuneluri variază în funcţie de configuraţia terenului şi de posibilităţile de efectuare a lucrărilor, şi pot fi între 0,8 şi l,5 m.
Lungimea tunelului depinde de posibilitatea de irigare, lungimea plasticului, configuraţia terenului etc.
Aerisirea tunelului se face prin ridicarea foliei de plastic în timpul zilei, în funcţie de temperatură sau prin perforarea foliei.
Avantajele tunelurilor mici sunt că pot valorifica şi apa de ploaie, posibilitatea de aerisire este mai uşoară şi sunt mai ieftine.

Dezavantajele: protecţia climatică este mai redusă, în cazul unor temperaturi scăzute plantele sunt mai expuse îngheţului, se lucrează mai greu, oamenii fiind expuşi direct condiţiilor climatice (frig, ploaie etc.), protecţia fitosanitară este mai dificilă, fiind necesară ridicarea foliei pentru a efectua tratamentele fitosanitare.
Pentru valorificarea unor spaţii mai puţin productive, în multe ţări din Europa de vest, se foloseşte cultura căpşunului în saci de turbă neutră, care sunt protejaţi cu tuneluri de plastic mici, mobile, care pot fi mutate cu uşurinţă dintr-un loc în altul.

 

susrsa: http://www.revista-ferma.ro/, Un articol scris de  Nelu Orlaie

Back to Top