Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

Crinul- floarea regala cultivata in solar

Potrivit miturilor, crinul este considerat o plantă a purității și a prospețimii. Crinul alb îl putem întâlni în iconografia creștină (sf. Gabriel este înfățișat cu un crin în mână), precum și pe drapelul regilor francezi. Înainte de 1999 a fost un simbol al provinciei canadiene Québec.

Plantarea

Dacă aveți un sol stâncos nu plantați crinul la o adâncime mai mare de 10 cm  (mai ales pentru crinii asiatici).   În general, bulbii de crini sunt plantați de la 20 cm până la 40 cm (în cazul în care doriți ca planta să înflorească mai târziu). Adâncimea recomandată: 15- 20 cm. Crinii preferă un sol ușor nisipos. Crinul este o plantă cu o viață lungă și  poate crește în același loc timp  5 ani fără a fi mutat. Crinii pot fi plantați toamna ( necesar în cazul plantării într-un spațiu protejat),  însă pentru ai feri de pericolul înghețului este recomandat plantarea lor primăvara. De asemenea, plantați crinii în grupuri câte 3-5 bulbi într-un cuib. Distanța dintre cuiburi 20-40 cm.

Crinul preferă solurile bine afânate și fetilizate, aflate în locuri însorite, însă nu în bătaia directă a soarelui. În ceea ce priveste irigarea, crinul nu preferă  a fi udat des, mai rar, dar abundent.  Apa trebuie să ajungă la radăcină.  Evitați acumulările de apă din jurul plantelor.

Înmulțirea

• diviziunea bulbilor se face atunci când dintr-un bulb mare se obțin mai multe fragmente care vor fi plantate și vor da naștere unor noi plante;

• prin bulbili, care sunt niste bulbi miniaturali formați pe tulpini, la subsoara frunzelor.

• prin butașirea solzilor care acoperă bulbii și care înrădăcinează ușor.

 Boli

Crinii se îmbolnăvesc fie din cauza cantităților chimice din îngrășământ (pe frunze apar pete galbene), fie din cauza paraziților care atacă planta.

Back to Top