Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

Soluții privind cultivarea roșiilor în solar

Ţara de origine: America de Sud

Temperatura ideală pentru dezvoltare: 25~30℃
Temperaturile agreate pentru creştere: ziua-25℃, noaptea 17℃.
Creşterea plantelor încetează sub temperatura de 5 ℃,  iar dacă temperaturile sunt ridicate până peste 30℃ și  persistă mai multe zile consecutiv, acestea pot influența negativ în dezvoltarea plantei fie prin uscarea tulpinei sau căderea florilor.
Temperatura recomandată la suprafata solului: 20~23℃.
Dacă temperaturile depășesc 33℃, sau temperaturi mai mici de 13℃ persistente mai multe zile pot cauza creșterea întârziată a plantelor. Roșiile au nevoie de umbră, ]n acest caz folosim o plasă de umbrire.
Prima floare apare după al 8- lea nod de pe tulpina plantei, iar următorele flori sunt loalizate la un interval de 3 noduri.
Fructele variază de la câteva grame până la 200 gr, cele din urmă fiind considerate ca fiind foarte roditoare. Roșiile se coc, de obicei, prin iunie, consistând din apă, cca 90%  bogate în vitamina C şi carotenă.

Solul

Aciditatea solului trebuie să fie cuprins între 6.2~7.2 Ph
Folosiţi  fosfat acid de calciu dacă nivelul de PH e sub 5.5, se rocomandă presurarea cu argilă pentru a reține apa.
Productivitatea este scăzută în solurile nisipoase care se usucă repede. Productivitatea netă poate fi mărită dacă solul conţine apă, prin urmare, fructele ar putea rodi constant astfel încât ar stimula creșterea producţiei. Aciditatea solului poate varia uşor adaugând soluţii acide.
Aplicarea îngrăşămintelor
Normă azot: acid fosforic, potasiu :20kg : 20kg : 20kg/10a
Roşiile absorb acidul fosforic relativ mai bine decât azotul şi potasiu, de aceea nu este nevoie de a adăuga cantități mai mari ale acestora.

Plantarea seminţelor
Intervalul dintre rânduri: 150 cm
Mai întâi de toate, aţi putea lega tulpina de un suport, după care puteţi tăia alte ramificații lăsând doar o singură tulpină, care poate fi tăiată la un anumit nivel de creştere. Metoda este numită “creşterea unei singure tulpine”.  În rezultatul plantării prea apropiate fructele nu vor avea mărimea dorită. Se poate practică creşterea a două sau trei tulpini.

Irigare
În ceea ce privește irigarea, cea mai bună metodă este folosirea unei benzi de irigare sau a furtunului de irigare, pentru ca mai apoi să se realizeze mulcirea solului cu o  folie albă sau neagră reflectorizantă. Irigarea se efectuiază de 8-10 ori pe zi pentru 10-15 minute. Fiecare plantă are nevoie de 1-2 L de apă. Inițial, plantele au nevoie de circa 1L de apă. În timpul verii sau în etapale timpurii, plantele au nevoie de aproximativ 2 L de apă. Această cantitate poate varia în dependenţă de condițiile climaterice. Pentru a putea controla fluxul de apă este important ca fermierul să posede tehnici avansate de control automatizate privind irigarea.

Informaţii suplimentare
Încetarea creşterii plantelor poate apărea în cazul temperaturilor scăzute sau a unor boli ce pot apărea pe timp de secetă. În asemenea situație se va atrage o atenţie sporită în a combaterea insectelor dăunătoare, iar re-plantarea roșiilor este contraindicată. Optați pentru altoirea plantelor pentru a le face mai rezistente la boli, deoarece roşiile se pot îmbolnăvi relativ uşor.

 

 

Back to Top