Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

Cultivare Spanac - tot ce trebuie să știi

Cultivarea spanacului este o idee buna pentru ca nu vei investi foarte multi bani la început si poți obține un profit foarte mare, Investiția inițială este mica pentru ca pentru un hectar de teren ai nevoie de aproximativ 25 de kilograme de samanta iar  la un hectar de teren se pot obține pana la 20 de tone de spanac. Este o planta foarte rezistenta ce poate rezista atat la temperaturile ridicate din timpul verii cat si la temperaturile scazute de -10 grade celsius din lunile octombrie, noiembrie. Spanacul este cultivat pentru frunze, care se pot consuma in stare proaspata sau deshidratate, fierte sau oparite, pregatit sub forma de diferite mancaruri. Spanacul prezinta o importanta deosebita in alimentatia omului deoarece contine: hidrati de carbon, proteine,  substanta uscata, carotene, vitamina C, calciu, potasiu, fier etc.Datorita perioadei scurte de vegetatie si rezistentei la temperaturi scazute, spanacul apare pe piata primavara devreme, iar toamna se recolteaza pana la caderea zapezii. Planta rezistă foarte bine la temperaturi scăzute, cu condiţia să nu intre în iarnă cu un foliaj prea dezvoltat.

Spanacul este o plantă de zi lungă, din această cauză, cultivată în sezonul toamnă-iarnă formează o rozetă de frunze fără să emită prea uşor tije florale.

Tipuri Sunt mai multe tipuri de spanac in functie de anotimpul cand doresti sa insamantezi terenul astfel ca daca doresti sa cultivi spanac incepand din luna martie poti sa cultivi spanac din soiuri precum Matador sau Marates, ambele tipuri de soiuri de spanac cresc in aproximativ o luna jumatate. De asemenea daca doresti sa cultivi spanac toamna poti sa folosesti samanta de spanac din soiul Smarald.

Daca doresti sa cultivi spanac pe suprafata de teren care o deții trebuie sa ari pământul din aceasta toamna la o adâncime de pana la 25 de cm si sa aplici îngrășământ.

 Spanacul nu are nevoie de foarte multe lumina insa trebuie sa folosesti foarte mult ingrasamant pentru sol pentru ca planta sa se poate dezvolta.

Recomandări tehnologice Daca doresti sa cultivi spanac pe suprafata de teren care o deții trebuie sa ari pământul din aceasta toamna la o adâncime de pana la 25 de cm si sa aplici îngrășământ.

Spanacul se poate semăna în rânduri echidistante la 10-15 cm sau prin împrăştiere. Este de preferat varianta în rânduri, pentru a putea efectua lucrările de îngrijire. Norma de sămânţă variază, în funcţie  de nivelul tehnologic, de la 4 grame/metru pătrat, în cazul în care ulterior facem răritul, la cca. 2 g/mp, dacă dispunem de maşină de semănat performantă. În primul caz, răritul se face în două etape astfel încât, în final, distanţa între plante pe rând va fi de10-12 cm.

Fertilizarea de bază se poate face cu un îngrăşământ complex  de tipul  N:P:K 15:15:15,în doză de cca. 2 kg/ar.

Fertilizările faziale pot fi efectuate direct prin apa de udare, dacă deţinem instalaţii de irigare prin picurare. Sunt recomandate îngrăşămintele complexe solubile cu un raport N:K apropiat de 1:1 (ex. Agriplant 3). Sunt necesare 1-2 fertilizări cu azotat de calciu, în doză de 0,8-1g/l. Fertilizările faziale se recomandă să se aplice la intervale de cca. 10-14 zile, iar concentraţia îngrăşămintelor nu trebuie să depăşească 1,5 g/l.

Udatul se face la început mai rar, o dată la două săptămâni, cu cantităţi de până la 20 l/mp. Protecţia suplimentară împotriva temperaturilor prea scăzute se poate realiza prin acoperirea culturilor cu material microporos.

Temperaturi de crestere Spanacul este o planta anuala cu perioada scurta de vegetatie, rezistenta la temperaturi scazute.Temperatura optima de crestere este intre 15-17 grade Celsius iar semintele germineaza la 2-3 grade Celsius. Daca spanacul este semanat din toamna, cu 3-4 frunze formate pana la venirea frigului, suporta temperature de -8..-10 grade Celsius.Temperaturile ridicate de peste 25 grade Celsius influenteaza negativ cresterea plantelor, acestea au frunze mai mici,fibroase si emit repede tulpini florale.

Lumina este un factor important in cultura spanacului, deoarece majoritatea soiurilor in conditii de zi lunga emit repede tulpini florale, inainte de formarea normala a rozetei de frunze.Productii bune de spanac se obtin primavata si toamna deoarece in acesta perioada ziua este mai scurta si temperatura aerului mai scazuta.

Spanacul are pretentii ridicate la umiditate, de aceea in conditii de seceta formeaza o rozeta mica, da productii scazute si de calitate inferioara.In cazul in care lipsa de umiditate este insotita si de temperaturi ridicate, plantele emit repede tulpini florale.

Pentru asigurarea umiditatii in sol este indicat folosirea irigarii si mentinerea umiditatii in sol la 75 % din intervalul umiditatii active la adancimea de 20-25 cm. In cazul in care se seamana vara (pentru consum de toamna), inainte de semanat se face se face o irigare de aprovizionare cu 300-350 m3 de apa la hectar.

Spanacul are pretentii ridicate fata de sol, prefera solurile cu textura mijlocie, permeabila, bogate in humus cu pH intre 6,5-7,5 si afanate.

Soiurile si hibrizii de spanac sunt impartite in: timpurii cu perioada de vegetatie de 35-40 de zile, semitimpurii, cu perioade de vegetatie de 40-50 de zile, tarzii, cu perioada de vegetatie de 50-55 de zile.

Boli Principala boala ce apare in cazul spanacului este mana si se recomanda tratamente chimice cu substante precum Dithane M-45 sau Dithane Neotec 75 WG. Principalii daunatori ai spanacului sunt limaxul cenusiu si coropisnita astfel ca limaxul cenusiu ataca planta atat la nivelul radacinii cat si frunzele in timp ce coropisnita ataca culturile de spanac doar la nivelul radacinii si reteaza plantele insa din primele saptamani de cand spanacul rasare.

​Factori cheie pentru producția de spanac

*temperatura de peste 35oC pot induce starea de somnolență a plantei

*Se recomanda cultivarea pe paturi inalte pentru a evita baltirea apei in zona coletului

*Temperatura aerului mai mare de 27oC reduce semnificativ din cresterea plantelor

*Densitatea mare a plantelor pe unitate de suprafata reduce cresterea frunzelor si induc inflorirea prea devreme

*inflorirea  poate fi determinata de zile lungi (14 ore) urmate de temperaturi ridicate

*se recomanda distrugerea culturii dupa recoltare si rotatia de 3-5 ani pentru a evita infiinatarea bolilor specifice

Back to Top