Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

De ce sa folosim aerisirea in solar ?

                                                                        DE CE ESTE BECESARĂ AERISIREA IN SOLAR 

                                                                                       Câteva sfaturi utile

Aerisirea eficienta a unui solar sau sera are un rol major in creșterea optima a plantelor si ca rezultat final o producție mai mare. Ventilarea este importanta reieșind din beneficiile pe care le oferă: menținerea condițiilor de mediu care facilitează procesul de fotosinteza, capacitatea de a asimila microelementele din sol cat si facilitarea polenizării.

Printre funcțiile importante ale ventilației putem enumera: controlul umidității, menținerea temperaturii optime, recircularea si destratificarea aerului, schimbul de oxigen si a dioxidului de carbon

Foliile profesionale conțin in component lor si aditivul IR(Infrared Radiation) care reflecta radiația provenita de la solul încins in interiorul solarului, astfel are loc efectul de sera. Daca temperatura este mai mare decât cea indicata apa condiții nedorite de mediu care împiedica creșterea plantelor.  Ventilatorul , care reprezintă o aerisire mecanico-electrica are funcția de a elimina căldura excesiva sin sera sau solar.

Deși majoritatea plantelor prefera concentrațiile mare de vapori din solar, creșterea celor din urma este împiedicata de patogeni sau mucegai care se dezvolta in mediile cu umiditate ridicata, care se formează datorita transpirației naturale a culturii si condensului creat in orele dimineții. De aceea folosirea ventilatorului are o importanta mare in evacuarea aerului umed si înlocuirea lui cu aer proaspăt si uscat. Rezultatul nu întârzie sa apară si datorita creării unui mediu prielnic pentru efectuarea lucrărilor de întreținere a culturii, avan drept finalitate o productivitate sporita.

Intr-un solar neaerisit plantele primesc dioxid de carbon ,pe timpul zilei, si oxigen, pe timp de noapte, in cantități diferite, datorita acumulării neuniforme a gazelor in solar. Prin folosirea ventilatorului pe timpul zilei, aduce curenți de aer bogați in dioxid de carbon, esențiale pentru desfăşurarea optima a procesului de fotosinteza. De asemenea se formează curenți de aer care întăresc tulpina plantei prin modificarea peretelui celular. Astfel planta este mai rezistenta la acțiuni mecanice, are o tulpina mai groasa iar seva circula mai bine, ajungând pana la extremitatea plantei, asigurând fluxul de substanțe nutritive frunzelor cat si a fructelor. Plantele „respira” CO2, de aceea deseori trebuie reaprovizionata sera/solarul cu el, mai ales daca nu este suplimentat artificial. Aerul curat aspirat in sera/solar aduce cu el doua gaze importante necesare plantelor pentru a-si finaliza cele mai de baza funcții. In timpul fotosintezei plantele folosesc CO2-ul pe care il primesc din aer. Când nivelele acestuia scad, rata fotosintezei si toate funcțiile plantei legate de aceasta încetinesc proporțional. Cu toții știm ca plantele „respira” CO2 si „expira” oxigen, dar deși isi creează propriul oxigen, plantele tot beneficiază de aerul curat aprovizionat: daca au cantitatea necesara la rădăcini, plantele cresc încontinuu si asimilează mai ușor nutrienții.

Multe plante precum roșiile se polenizează prin mișcarea aerului, factor esențial in polenizare si in încheiere a ciclului reproductiv

 

   In urma celor relatate mai sus, am putea face o sinteza a beneficiilor aerisirii:

-          Elimină aerul umed din solar înlocuind-ul cu aer uscat

-          Schimbul de dioxid de carbon si oxigen

-          Controlul temperaturii in solar

-          Controlul umidității

-          Ajuta la polenizarea plantelor prin răspândirea polenului

-          Omogenizarea straturilor de aer cald pe timp de primăvara sau toamna târziu

-          Are un efect decisive in producția finala.

-          Zgomot redus pentru a nu polua fonic cultura

Ventilarea optima este asigurata prin folosirea simultana a mai multor timpul de aerisiri:

- Ventilarea manuala pe lateralul solarului prin folosirea macaralei manual

- Ventilarea automatizata

Pentru serele care sunt compuse din doua sau mai multe module este recomandata in general deschiderea superioara automatizata, deoarece aerul cald se ridica in partea superioara si astfel se elimina din sera fără alte intervenții.

Ventilarea artificiala este cea forțată, care asigura îndeosebi circulația aerului. Pentru aceasta se apelează la următoarele:

Ventilator de recirculare – cu un motor special construit pentru sere si cu o forma aerodinamica de suctiune a aerului, ventilatoarele de recirculare combat condensul excesiv din interiorul serei/solarului. Montate in paralel, in serie sau pentru recirculare, acestea asigura distribuția perfecta a aerului din interior si o ventilare suplimentara mai ales in timpul sezonului cald.

Aceste tipuri de sisteme de ventilare pot fi folosite in combinații diferite. In plus, pot fi conectate la panouri de control, care le facilitează utilizarea.

Back to Top