Rotația culturilor în solar presupune creșterea randamentului recoltei pe o suprafața mică într-o perioada scurtă de timp.
Alternanța culturilor din solar ar trebui să urmeze aceleași reguli ca și în câmpul deschis. Dacă în câmpul deschis rotația plantelor are loc din an în an, în solar, în decursul unui an putem schimba trei culturi.
Planificarea corectă în rotația culturilor este necesară pentru a nu dezvolta microorganismele patogene din sol daunătoare pentru plante. Solul poate fi din când în când decontaminat sau chiar înlocuit.
Termenul și tipurile de culturi plantate sunt determinate zona climatică și de caracteristicile plantei în sine. Trebuie să se ia în vedere modul de alegere a culturilor în acest proces, luând în vedere condițiile microclimatice cat mai optime cu cheltuieli minime. Nu este recomandat plantarea culturilor în solarul (încălzit) în timpul zilei, chiar daca este iarnă- rezultate bune nu vor fi. Seara este cel mai indicat pentru cultivarea rasadului.
Există diverse principii de rotație a culturilor în solar: în funcție de doza de nutrienți pentru fiecare plată, fruct și soiul plantei.
Deosebirile dintre culturile de bază și culturile suplimentare. Culturile suplimentare au o perioadă scurtă de vegetație și pot crește cu puțină lumină solară. Toate cuturile pot fi împărțite în trei categorii în dependență de cantitatea consumată a substanțelor nutritive:
O cantitate mare a subtanțelor nutritive sunt absorbite de roșii, castraveti, varză , dovleacul și dovleceii, rubarbă (ruvent), prazul și țelina. În categoria a doua sunt incluse: plantele aromatice folosite pentru condimente, ridiche, sparanghel, salata verde și creață. În ultima categorie sunt incluse plantele care pot acumula în radăcinile lor cantități de azot și pot asimila fosfații, aici putem include leguminoasele din familia Fabaceae, mai exact, culturi cu boabe (mazare, fasolea, bobul etc).
Astfel, propunem o schemă pentru un ciclu cu un randament maxim al recoltelor:
Categoria 3 Categoria 1 Categoria 2 Categoria 3
Procesul trebuie să parcurgă o rotație completă, iar daunătorii din sol cum ar fi microorganismele vor fi la un nivel mai scazut, iar plantele vor absoarbe în cantitati mari substanțele nutritive necesare lor. De asemenea, nu veți irosi timpul și banii pentru combaterea dăunătorilor.
Putem clasifica culturile și după tipul de fructe, mai mult decât atât, sunt luate în vedere și rezultatul pe care doriți să-l obțineți – flori, fructe, frunze, rădăcini. În conformitate cu acest principiu, ar trebui să fie alternate legumele în următoarea ordine :
Culturi cu frunze Radăcinoase Culturi de fructe Culturi cu frunze, etc.
Niciodată în rotația culturilor nu trebuie alternate culturi din aceiași familie.
Alte informații utile:
Roșiile nu pot fi cultivate după cartofi, castraveți, vinete, ardei. Cel mai bine este să plantați roșiile după fasole și ceapă ;
Castraveții nu sunt recomandați să crească după dovlecei, pepeni verzi sau galbeni, Dar, după ceapă, ridichi și conopidă, castraveții se dezvoltă foarte bine;
Varza este crește după sfeclă , ceapă , usturoi, morcovi, de evitat cultivarea după spanac, măcriș , rubarbă, patrunjel ;
Ceapă crește mai bine după flori , castraveți , varză și morcovi ;
Fasolele pot crește și după orice cultură cu excepția plantelor din aceiași familie.