10 greseli comune de evitat cand construiesti un solar.
Plantele vor creste mai bine, daca in primul rand, ve-ti construi un solar corect. Unii cred ca aceste aspecte nu sunt importante, insa sunt esentiale. Solarul construit necorespunzator, poate afecta cultura, scade productia si pot creste cantitatile de substante fito-sanitare folosite.
Agrokit.ro va prezinta cele mai frecvente greseli care va pot afecta cultura in solarii si costul constructiei
1. INALTIMEA PERETELUI LATERAL NECORESPUNZATOARE
Inaltimea laterala a solarului joaca un rol esential cand vine vorba de o aerisire laterala. Solarii cu peretele mai jos de 1,5 m afecteaza dezvoltarea plantelor si anume tot ce creste mai sus de acea linie piere
in timp. La rosiile nedeterminate, spre exemplu, floarea se usuca. Acest fapt, desprins din manualele de fizica pentru clasele a 7-a si a 8-a, se datoreaza faptului ca aerul cald, fiind mai usor se ridica spre capacul solarului, fiind blocat. Temperatura poate ajunge si pana la 500 C in partea de sus a solarului.
Solutie: Peretele lateral ar trebui sa fie cel putin de 2.2 m
2. INALTIME TOTALA PREA MICA
Inaltime mica este egala cu volum de aer mai mic, drept finalitate, plante aerisite necorespunzator.
Un volum de aer mai mare in partea de sus inseamna solar racit mai usor dupa apunerea soarelui. Lucru care nu ar trebui neglijat atunci cand vine vorba de culturile de primavara si toamna tarziu. Aerul cald captat in partea de sus a solarului se va raci mai greu dupa apunerea soarelui, astfel temperatura optima de crestere a plantelor se va mentine o perioada mai indelungata. Deci veti avea avantaj in materie de timpurietate – primavera si prelungirea ciclului de toamna a culturii in lunile octombrie –inceput de decembrie.
Solutie: Inaltimea totala a solarului trebuie sa depaseasca 4.5 m
3. AERISIRE DOAR PE FATA /SPATE
Unii ingineri in constructie a solarului afirma ca solariile cu Lungime pana la 30m se pot aerisi doar pe fata si spate cu usile larg deschise. Concept eronat, deoarece practica confirma teoria conform careia solariile cu aerisire doar pe capete scad productia sau uniformitatea cresterii culturilor: pe capete plantele sunt mai dezvotate iar la mijlocul solarului plantele sunt subdezvoltate. Acest lucru de datoreaza schimbului de substante esentiale cresterii masei verzi si anume CO2 si a oxigenului, acest lucru se datoreaza schimbului constant de aer prospat din exterior cu aerul “greu” din interiorul solarului
Solutia: Folosirea aerisirii laterale pe toata Lungimea solarului.
4. FOLIE NEANCORATA
Folia are proprietatea de a se dilata si contracta in functie de temperatura mediului inconjurator.
Asa cum majoritatea solariilor sunt construite primavara inainte de plantare sau toamna dupa recoltare, temperaturile in acea perioada variaza de la 150 C (primavara) si 200 C toamna.
Problemele cele mai mari apar insa primvara si vara cand temperatura depaseste 350 C. Folia se dilata la maxim ceea ce face ca ea sa “fluture” iar picaturile mici de condens formate pe timpul serii sa cada pe Frunze atfel favorizand dezvoltarea ciupercilor, bacteriilor si a virusilor.
Folia ar putea fi ancorata cu chinga sau panglica de ancorare folie care trebuie sa fie destul de rezistenta contra rafalelor de vant, care in unele zone pot atinge si 90 km/h. Aceasta de monteaza intre arcade , prinsa de tepusele infipte in pamant dintr-o parte si alta a solarului, din 2 in 2 metri.
5. FOLOSIREA UNEI FOLIEI IEFTINE IN DETRIMENTUL FOLIEI PROFESIONALE
Din cauza bugetului restrans si a investitiei initiale mari intr-un solar, multi agricultori prefera sa foloseasca o folie accesibila la pret. Drept rezultat folia nu asigura protectie impotriva razelor ultaviolete care pot afecta planta cat si fructul, se schimba mai des iar efortul pentru schimbarea unei folii pe solar costa uneori mai mult decat insasi folia.Deseori la schimbarea foliei nu se ia in calcul manopera si timpul pierdut.
Prin alegerea unei folii profesionale, ar trebui puse cateva intrebari furnizorului de folie:
- Gradul de tartare UV –fara acest aditiv rezistența foliei va fi mai mică din cauză procesului de degradare fotooxidantă cauzată de radiațiile utraviolete care conduc, în final, la ruperea foliei solarului
- Contine sau nu IR ( Infrared Reflection) –acest aditiv reflecta razele ultraviolete emise de pamantul incins dupa apunerea soarelui, astfel razele sunt reflectate spre interiorul solarului temperatura in interior pastrandu-se o perioada mai indelungata. Aspect de neglijat atunci cand vorbim de timpurietate.
- Gradul de transparenta a foliei – cu cat mai multa lumina patrunde in solar cu atat mai accelerat este procesul de fotosinteza, implicit timpurietatea si calitatea productiei.
- Gradul de difuzie – proprietatea foliei de a schimba directia luminii. Aspect care trebuie luat in calcul atunci cand elementele solarului umbresc prea mult plantele sau si mai rau, focalizeaza razele solare pe un anumit sector. Ultimul avan rezultat arderea sau coacerea plantelor si calitatea culturii.
6. STROPIREA CU VAR A FOLIE PENTRU ASIGURAREA UMBRIRII
Si mai rau daca varul este amestecat cu ulei pentru a nu fi spalat la prima ploaie. Stropirea cu var nu asigura uniformitatea umbririi si mai rau distruge stratul UV al folie. Rezultat – cultura neuniforma, plante neprotejate UV, scaderea transparentei si difuziei folie.
Plasa de umbrire 30-40% , spre deosebire de var, permite trecerea intregului sprectru de raze, ceea ce asigura procesul de fotosinteza corect si uniform. Ca doar uniformitatea conteaza pentru randamente mari.
Solutie: folosirea plasei de umbrire in detrimental varului.
7. FOLOSIREA TEVII NEGRE
Mediu din solar se caracterizeaza prin umiditate ridicata, datorata condensului si “transpiratiei” natural a plantelor. Datorita acestui fapt , solariile din teava neagra sunt supuse unui proces de coroziune accelerat. Din acest punct de vedere exista 3 dezavantaje:
- Costuri anulare cu intretinerea structurii prin grunduire si vopsire, lucru imposibil uneori datorita foliei deja existente pe solar
- La contactul cu folie aburita se formeaza rugina care detrioareaza folia prematur.
- Teava neagra se incinge mai repede datorita faptului ca razele solare sunt atrase de culoarea neagra.
- Afectarea cuturii - rugina produsa la frecarea cu folia solarului cazuta pe pamant. Poluand solul cu oxizi de fier care in termen lung pot afecta plantele. (Teorie in proces de studiu)
Solutie: inlocuirea tevii negre cu teava galvanizata , cel putin in locurile de contact cu folia si anume arcade.
8. SUDURA
Un solar sudat ramane pe acel teren o viata intraga. Dezavantajul consta in faptul ca dupa o perioada solarul nu mai poate fi mutat. Mutat in sensul ca solul se erodeaza in timp, elemntele esentiale cresterii sunt absorbite de plante in 2-3 ani, ceea ce determina folosirea ingrasamantului sintetic si incuibarea daunatorilor in sol. Desi indirect, acest aspect determina cresterea folosirii pesticidelor si insectidelor proportional cu scurgerea timpului.
Si sa nu uitam de alt aspect, un solar asamblat cu cleme se monteaza / demonteaza mai usor, astfel economisim timp, mai ales primavara cand timpul montarii unui solar nu este tocmai favorabil: vorbim aici despre temperatura optima de intinderea a foliei care ar trebui sa fie de minim 150 C cat si despre confortul termic a celui care monteaza solarul.
Solutie: Folosirea clemelor pentru asamblarea structurii.
9. PRINDERE FOLIEI CU SIPCA SAU CLEME PLASTIC
Cu referire la punctul anterior, un solar sudat nu poate fi mutat, cum procedam?
In acest caz se recomanda dezvelirea solarului pe timp de iarna pentru ca ploaia si zapada sa irige solul si reface balanta de microelemnte in sol.Acest lucru este posibil doar daca nu folosim sipca sau cleme de plastic. Sipca prinsa cu cuie garantat iti va gauri folia, iar clipsurie montat si demontate iti afcteaza folia prin faptul ca odata prinse de teava si scoase cu siguranta gaureste folia.
Solutia ar fi prinderea folie cu profil de tip C si sarma ondulata, si pentru prevenirea deteriorarii foliei , intre folie si sarma se va folosi fasii de 10 cm de folie pe toata lungime profilului.
10. SOLAR NEPREVAZUT CU SISTEM DE RECIRCULARE A AERULUI
Prin recirculare se face referire la aerisire la coama prin trape de aerisire, care in acest moment este cea mai accesibila solutie sau prin folosirea ventilatoarelor de recirculare sau destratificare a aerului. Printre avantaje :
-Elimina aerul umed din solar inlocuindu-l cu aer uscat – aerul patrunde pe usi sau pa laterale solarului si este eliminate prin trapele de aerisire montate la coama
-Formeaza curenti de aer bogati in bioxid de Carbon, gaz vital pentru procesul de fotosinteza pe perioada insorita a anului
-Curentii se formeaa deasupra platelor astfel incat sa nu dauneze plantelor
-Primavara devreme ajuta la polenizarea plantelor prin raspandirea polenului
-Omogenizarea straturilor de aer cald pe timp de primavara sau toamna tarziu, atunci cand nu putea folosi aerisirea laterala.
Majoritatea solutiilor le puteti gasi accesand site-ul agrokit.ro