Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

Plantarea cartofului toamna

Majoritatea grădinarilor plantează cartofii primăvara devreme. Recolta nu este atât de bogată , iar cartofii pot fi de dimensiuni mai mici. Însă, sunt metode de plantare a cartofilor ce pot aduce o recoltă considerabilă. Prima regulă contă în a planta cartofii toamna târziu, prin noiembrie. Uneori, în dependență de temperatură, îi puteți planta în primele zile ale lunii decembrie.

Mulți dintre grădinari evită riscul de a planta cartofii toamna din cauza îngheturilor. De aceea, pentru a vă asigura pastrați o parte din cartofi pentru a fi plantați primăvara devreme.

Dacă v-ați hotârât să plantați cartofii toamna trebuie să urmați careva sfaturi:

Primul pas:

Selecționați cartofii bolnavi sau loviți. Cartofii trebuie expuși la soare până aceștia devin verzi nu numai la suprafață , dar și în interior (o simplă verificare prin tăiere). Astfel cartoful, cu o cantitate mare  de solanină este mai puțin devorat de dăunători. Însă, pentru orice eventualitate folosiți soluții (mai puțin acide) care pot distruge  daunătorii din sol. Alegeți soluția care vă permite să înmuiați tuberculii pentru o jumate de oră, după ce s-au uscat puțin îi puteți planta. Nu uitați, cartoful plantantat trebuie să fie încolțit.

Pas doi:  Pregătiți solul. Distanța dintre rânduri de la 50-70 cm, adâncime până la 20 cm. Asigurați-vă că în zona în care plantați cartoful nu ați crescut roșii, ciclul de plantare roșii – cartofii este de 4 ani. Pledați pentru plantarea cartofilor după mazăre.  De asemenea, un rol important îl joacă terenul, acesta  trebuie să fie drept, potrivit pentru instalarea sistemelor de picurare, astfel umezeala necesară cartofilor se va răspândi uniform.

Pas trei:  După plantare, acoperiți solul cu paie, iar pentru o protecție maximă utilizați și folia pentru solar.

Primăvara devreme, cand planta  începe să crescă, ea are nevoie de foarte multă apă, radăcina și tulpina trebuiesc acoperite bine cu țărână în formă de cupolă.  Asigurati-vă că razele soarelui nu vor ajunge până la tulpina plantei. La sfărșitul lunii mai puteți strânge recolta bogată de cartofi.

Back to Top