Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

De câtă lumină au nevoie plantele?

Lumina solară este esențială pentru creșterea și dezvoltarea plantelor, mai ales în procesul de fotosinteză. Insuficința luminii dăunează dezvoltării plantelor și nu permite apariția florilor  și a fructelor.

Însă, lumina în exces nu mai devine folositoare ci mai degrabă dăunătoare, chiar și în procesul de  fotosinteză. Suprasaturația blochează acumularea energiei chimice necesare pentru acest proces. De reținut că pentru procesul de fotosinteză este nevoie de o cantitate mică de lumină,cealaltă cantitate de energie permite încălzirea solului de lângă plante și a plantelor în general, iar acestea din urmă își călzesc aerul din jurul lor. Temperaturile ridicate conduc la creșterea consumului de energie atunci când plantele respiră sau transpiră. În asemenea cazuri, plantele fie se îmbolnăvesc și nu mai cresc, fie mor.

Situația devine mai gravă, dacă rădăcinile nu sunt acoperite cu suficientă țărână sau dacă plantele nu sunt suficient irigate pentru produce o transpirație normală.

Calitatea și cantitatea recoltei depinde de nivelul de lumină în perioada vară-toamnă, inclusiv irigarea plantelor pe timp de vară.

Pentru plantele din spațiile protejate, plasa de umbrire este cea mai recomandată. Pe de o parte plasa de umbrire blochează razele ultraviolete, iar pe de altă parte permite refracția luminii.

Gradul de umbrire  depinde de calitatea materialelor din care a fost confecționată plasa. De asemenea, plasa de umbrire este utilizată nu numai la acoperirea solarului, dar și a solului de lângă plante. Pledați pentru o plasă confecționată din fire polipropilenă împletite ce pot fi ușor montate.

Recomandare: Iiluminați solarul în timpul zilelor posomorâte.

Back to Top