Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

Irigare Porumb

 

Pentru a obtine productii de 15-20 tone de stiuleti de porumb, hibrizii de porumb consuma o cantitate de apa cuprinsa intre 6000-6700 mc/ha, ceea ce corespunde unui consum specific de 300-380 mc/tona de stiuleti.

Acest necesar se acopera din ploile cazute in perioada de vegetatie (3600-4000 mc/ha), diferenta de 2400-3600mc/ha constituind norma de irigare care se asigura prin 4-6 norme de udare a 400-800 mc/ha, diferentiate in functie de zona agropedoclimatica, perioada si metoda de irigare.

Fiecare norma de udare, trebuie sa se distribuie pe durata a 13-15 zile in flux continu (24 ore din 24), aceasta fiind conditia de baza pentru proiectarea si dimensionarea amenajarilor de irigatii.

Pentru zona I, in primaverile secetoase se aplica o udare de rasarire cu norma de 400 mc/ha. Celelalte udari se vor aplica pe baza buletinelor de avertizare, urmarindu-se strict evolutia umiditatii din sol pe stratul de 80-100 cm.

In perioada de vegetatie normele de udare sunt cuprinse intre 600-700 mc/ha, irigarea devenind o operatiune continua, zi si noapte, conform regulamentelor de exploatare a instalatiilor de irigare prin aspersiunea. BigGun traveler1 resize

Pentru irigarea prin aspersine trebuie intreprinse urmatoarele masuri:

-deschiderea culoarelor imediat ce cultura a rasarit;

-scoaterea pe camp a echipamentelor de udare la capetele solelor;

-inainte de inceperea udarilor cu 2-3 zile, se monteaza in pozitia de start toate instalatiile de udare. Pentru cunoasterea pozitiei START, toti hidrantii vor fi semnalizati si numerotati;

-cand cultura permite ultima prasila mecanica se inlocuieste cu raritatul in dreptul culoarelor pentru a se crea micro bazinete in care acumuleaza apa din eventualele ploi si din cea aplicata prin aspersiune, evitandu-se baltirile si umplerea crovurilor;

-intretinerea culoarelor dupa fiecare udare;

-instalatiile de udare vor avea prelungitoare corespunzatoare taliei culturilor, astfel ca jeturile aspersoarelor sa nu loveasca tulpinele plantelor si sa asigure o dispersare uniforma a apei.

O soluție relativ accesibilă este folosirea unui set de aspersie de minim 50 montat după schema de mai jos.

Linie aspersie porumb 50m ideal pentru irigarea culturii de porumb si floarea soarelui. Setul conține 4 suporti din teava de aluminiu si 4 capuri de aspersor din alamă, fitinguri și 4 role furtun plat ușor de manevrat.

Caracteristici aspersor :

 

 

 

Furtun plat din PVC este tratat UV pentru 3 ani, cu insertie de plasa din fibra de sticla. Furtunul rezistă la o presiune de 4 bari.

Lungime furtun:12m. Lungimea irigată total 60m, Latime irigată min:25m Suprafata totala irigată: 1500mp
Mufe de conectare rapide incluse în set.

Suportul este prevazut cu picioare din oțel și țeavă cu înalțimea de 1,5m. Capul aspersorului poate fi înălțat până la 2m deasupra solului . Datorită presiunii de lucru destul de mici de doar 2 bari, un cap de aspersor poate iriga în diametru până la 25 m astfel se exclude orice arie neirigata a culturii Dumneavoastră. De asemenea are un consum rezonabil de apr.19l/min sau 1140l/ora per cap de aspersor, rezultat raportat la numarul de capuri per set rezulta un consum de apă de 4560 l/ ora la 1 bar. La presiunea de 2 bari consumul este de 9200l/ora  si cca 14000l/ora la presiunea de 3 bari.Pompa potrivită : 2" cu debit minim de 235l/minut.

Din calulele de mai sus o linie de aspersie are un debit de 11litri/mp sau 110 mc/ha. Pentru a acoperi necesarul de  2400-3600mc/ha de porumb irigat instalația ce ar acoperi 1ha ar trebui folosită 21 ore în decursul unui sezon conform cercetărilor în domeniu publicate pe site-ul: www.gazetadeagricultura.info.

 

Back to Top