Coşul tău este gol!
Romana English
Salut, te poți autentifica sau îți poți crea un cont nou.

Suportă roșiile temperaturile ridicate?

E deja vara. După o perioadă răcoroasă din luna mai, au sosit brusc căldurile.  Mulți fermieri sunt îngrijorați de schimbarea bruscă a vremii. Suportă culturile de roșii temperaturile ridicate?

În general, roșiile sunt plante de vară, preferă soarele, iar temperaturile ridicate nu prezintă un pericol, mai ales dacă plantele sunt des irigate la rădăcină, unde umbra păstrează umezeala și nu permite plantelor să transpire. Un sistem de picurare ar fi cel mai potrivit,de exemplu banda de picurare.

 Căldura intensă nu ar prezenta un pericol pentru plante, mai ales dacă acestea sunt mature și au o  tulpină bine dezvoltată.  Cu cât planta e mai „ stufoasa” , cu atât mai bine  va proteja  radăcina, florile  și  fructele vulnerabile la căldura intensă.

Stesul este un inamic pentru roșii. Temperaturile de peste +32 C în timpul zile și cele nocturne de peste +23 C provoacă un stres plantelor. E prea cald pentru polenizare. De asemenea, planta transpiră intens ceea poate provoca ofelirea acesteia în scurt timp. Căldura intensă atât ziua cât și noaptea nu permite dezvoltarea plantei.  Mai mult decât atât, planta devine vulnerabilă la boli și la diverși dăunători.

 

Recomandări:

- Un loc potrivit pentru cultura roșiilor.  Este nevoie de puțin vânt și umbră. Dacă ați plantat roșiile în curte/ câmp asigurați-vă ca în preajmă să existe câțiva copaci. Dacă dispuneți de un spațiu protejat, utilizați plasa de umbrire,  mai ales în intervalul orelor: 12 – 14:30.

- Apa este importantă!  Am menționat mai sus,  e bine să utilizați un sistem de picurare la rădăcină unde este umbră.  Irigați plantele dimineața sau la o oră după apusul soarelui. Apa să nu fie rece. Asigurați-vă că aveți un rezervor care a fost expus la soare. 

- În timpul serii, deschide-ți  bine solarul pentru a crea un curent de aer slab. Recomandăm doar pentru cateva ore. Aveți grijă să nu fie un vânt mai puternic.

 

Back to Top